Strava v léčbě cukrovky: co jíst a čemu se nejlépe vyhnout?

Strava diabetika má být z kvalitních základních potravin, nevhodné jsou zpracované potravinářské výrobky obsahující přidané cukry, nekvalitní průmyslově upravené tuky a řadu „éček“, instantní výrobky atd. Z kulinářských úprav není vhodné smažení. Pokud se stravujete mimo domov, vyhněte se fast foodům a asijským restauracím.

Největší vliv na hladinu krevního cukru mají sacharidy (cukry a škroby). Vhodným zdrojem je zelenina, méně sladké ovoce, neochucené mléčné výrobky (obsahují mléčný cukr), luštěniny, celozrnné obiloviny. Nevhodné jsou přidané cukry (ale i džusy) a bílé škroby (výrobky z bílé mouky, bílé rýže atd.).

Sacharidy nejsou nezbytnou součástí stravy a lze se stravovat nízkosacharidově (tj. především nesladit, nemlsat a tradiční přílohy co nejvíce nebo i zcela nahradit zeleninou nebo alespoň kvalitnější variantou – celozrnné přílohy, luštěniny).

Podrobnou tabulku s uvedenými potravinami najdete zde

 

Vložila: M. Kunstová, červen 2018

Zdroj: Krejčí 2018 Letáček pro pacienty – Strava v léčbě cukrovky: co jíst a čemu se nejlépe vyhnout? www. neslazeno.cz

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
25
26
27
28
29
30
1
 
 
 
 
 
 
 
2
3
4
5
6
7
8
 
 
 
 
 
 
 
9
10
11
12
13
14
15
 
 
 
 
 
 
 
16
17
18
19
20
21
22
 
 
 
 
 
 
 
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 
 
 
 
 
30
31
1
2
3
4
5